vas. jún 9th, 2024
elektromos robogó jogosítvány nélkül

A tapasztalat azt mutatja, több kereskedő hirdet elektromos robogót a kínálatában, aminek vezetéséhez, állítása szerint, nem szükséges jogosítvány megléte. Nem csoda hát, ha az egyik leggyakoribb kérdés a leendő tulajdonosok részéről, miszerint elektromos robogó jogosítvány nélkül is vezethető, vagy csupán egy jólcsengő szlogenről van szó? Nos, azt kell mondjuk, az utóbbiról van szó.

A KRESZ szabályai ugyanis kimondják, hogy az a jármű, ami gázkarral rendelkezik és ezzel bírható mozgásra, mindenképpen igényli a jogosítvány meglétét a tulajdonosa részéről. A segédmotorkerékpárokhoz pedig minimum AM vagy B jogosítvány kell.

Kimondhatjuk tehát, hogy elektromos robogó jogosítvány nélkül nem vezethető, legalábbis nem szabályszerűen. Bár különösen vidéken gyakori kihágásnak számít az eset, különösen az idősebb generáció képviselőinek részéről, jó tisztában lenni azzal, hogy ezzel törvényt sértünk. Ráadásul az e-motorokhoz szükséges COC papírral és EEC tanúsítvánnyal szintén kell rendelkeznünk.

Vélemény, hozzászólás?